sâmbătă, 25 octombrie 2008

OBICEIURI ŞI TRADIŢII ÎN SPAŢIUL ANGLO-AMERICAN

Povesti de Halloween

O poveste celtica spune ca in ultima zi a lunii octombrie spiritele celor care au murit se intorc in cautarea corpurilor in care sa traiasca in urmatorul an. Aceasta este singura lor speranta de a mai trai dupa moarte. In aceasta zi, pentru celti incepe un nou an, se sfirseste "sezonul soarelui", lasind loc "sezonului intunericului si frigului". In timpul noptii, numita Samhain, dupa numele zeului mortilor, toate legile timpului si spatiului sint suspendate permitind spiritelor sa ia contact cu cei vii.
Cui i-ar fi placut sa fie posedat de spiritele mortilor? In noaptea de 31 octombrie, focurile in case se stingeau, pentru ca sufletele calatoare sa gaseasca locuinte reci si intunecate, iar taranii se imbracau in costume inspaimintatoare, pentru a le alunga. A doua zi, celtii aprindeau focul de la o sursa comuna, focul druidic, ce ardea in Usinach, in centrul Irlandei.
Romanii au preluat aceste practici de la britanici si le-au adaptat, suprapunindu-le peste Sarbatoarea Pomonei, zi inchinata zeitei fructelor si gradinilor.
Ritualurile specifice zilei de 31 octombrie au prins contur in timp, o data ce sarbatoarea a capatat noi influente. In anul 1835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta zi era numita Ziua Tuturor Sfintilor, sau Hallowmas, sau All Hallows. Decenii mai tirziu, Biserica a stabilit o sarbatoare si in 2 noiembrie, Ziua Tuturor Sufletelor, destinata celebrarii celor morti. Era sarbatorita cu numeroase focuri si parade la care oamenii participau imbracati in ingeri, sfinti sau diavoli.
Dar raspindirea crestinismului nu i-a facut pe oameni sa-si uite vechile lor traditii. In ajunul zilei de All Hallows, pe 31 octombrie, oamenii au continuat sa celebreze festivalurile de Samhain si Sarbatoarea Pomonei. De-a lungul anilor, traditiile tuturor acestor sarbatori s-au combinat. 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, apoi All Hallow's Eve, Hallowe'en, si, in cele din urma - Halloween.
Halloween-ul pe care americanii il sarbatoresc in zilele noastre include toate aceste influente: merele, nucile si alte produse agricole specifice Zilei Pomona; pisicile negre, magia, spiritele rele si moartea specifice festivalului Samhain si, in cele din urma, stafiile, scheletele si craniile specifice Zilei Tuturor Sufletelor si Zilei Tuturor Sfintilor.
Sarbatoarea Halloween a ajuns in America la inceputul anilor 1800, o data cu imigrantii irlandezi. Cum aici sistemul protestant era foarte rigid, celebrarea Zilei Tuturor Sufletelor era limitata la zona coloniilor din sudul tarii. Americanii au preluat treptat – treptat aceasta sarbatoare, dar abia in 1846, cind un mare val de imigranti irlandezi a sosit in America, obiceiurile de Halloween au devenit populare.
Obiceiul trick-or-treating, pastrat in zilele noastre, pare sa vina de la sarbatoarea romano-catolica. Se spune ca de Ziua Tuturor sufletelor, crestinii mergeau din casa in casa pentru a cere “prajiturele pentru suflete”, bucati de piine, in forma patrata, ornata cu stafide. Cu cit primeau mai multe prajiturele, cu atit mai multe rugaciuni spuneau acestia pentru sufletele mortilor, astfel incit acestea sa ajunga in Rai.
La sfirsitul anilor 1800, a existat o miscare care a transformat ziua de Halloween dintr-o sarbatoare religioasa intr-una a comunitatii. O data cu trecerea timpului, cel mai comun mod de a sarbatori aceasta zi era prin petreceri, cu jocuri, mincare si, desigur, costume. Pina la inceputul secolului 20, semnificatia si superstitiile sarbatorii s-au pierdut, raminind placerea de a sarbatori. In anii ’50, sarbatoarea a devenit, in special, a tinerilor, iar celebrarea s-a mutat din centrele special amenajate in case.
O noua traditie americana s-a nascut si continua sa se dezvolte. Astazi, americanii cheltuiesc aproape 7 miliarde de dolari pentru a sarbatori Halloween, a doua sarbatoare a Americii, ca amploare, dupa Craciun.

Niciun comentariu:

Definiţie...

Dragostea - rădăcina şi izvorul binelui - Sfântul Ioan Gură de Aur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...