vineri, 5 august 2011

Misterul din Efes...


"Unul dintre marile mistere care au traversat secolele a fost acela unde si cum a trăit Fecioara Maria după Înălţarea Lui Iisus Hristos? Tot ce se ştia era că a plecat împreună cu Ioan, mai precis au fugit din Ierusalim spre munţi, după ce regele Agrippa a ordonat urmărirea apostolilor. Fratele lui Ioan a fost ucis, iar Petre prins si aruncat în închisoare. Respectând ultima dorinţă a Lui Iisus Hristos, care răstignit pe cruce i-a spus mamei Sale, arătându-l pe Ioan: "Femeie, priveşte-ţi fiul", Ioan a luat-o în grija sa pe Fecioara Maria. Mergând spre Sud, au ajuns în Efes. Aici, pe vârful muntelui, la mile depărtare de orice aşezare omenească, cei doi si-au construit o casă din piatră, în care Fecioara si-a petrecut ultimii ani ai vieţii. Despre toate acestea se spunea că erau simple supoziţii, nimeni neştiind exact locul în care Fecioara Maria îşi făcuse locuinţa. Erau poveşti trecute din gură în gură, din generaţie în generaţie. Mulţi, de-a lungul secolelor, au căutat această construcţie, negăsind practic nimic.
Felul în care a fost descoperit aşezământul pare cel puţin straniu. În secolul al XVIII-lea, o preoteasă visează într-o noapte exact locul si drumul pe care se poate ajunge acolo. Nu are curajul să se ducă, dar îl descrie într-o scriere rămasă până azi. Zece ani mai târziu, sora Maria de Mandat-Crancey, din Izmir, găseşte aceste scrieri. Si, iată cum, abia în jurul anului 1800, păşeşte pentru prima oară o fiinţă omenească în locul în care a stat Sfânta Fecioară. Din acel moment, la acel loc sacru, vin în pelerinaj toţi creştinii lumii.
Pornind din Efes, astăzi oraş al Turciei, urci pe serpentine nenumărate până spre vârful muntelui, unde, ascunsă total vederii, în plină pădure este durată aşezarea din piatră numită Meryem Ana Evi. O linişte atotputernică te înconjoară si te face să simţi, permanent, prezenţa unei puteri divine. Ca toţi ceilalţi, am păşit cu gânduri curate în locuinţă. Semănând cu o cupolă monahală, este lipsită de orice confort. Cea mai mare încăpere este de fapt altarul, unde într-o nişă creştinii au aşezat statuia Sfintei Fecioare. Aici ard veşnic lumânări si sunt depuse zilnic flori. Se spune că poţi să-ţi pui o dorinţă si dacă este creştinească ţi se va îndeplini. În stânga si în dreapta acestei încăperi, sunt două încăperi mai mici, una părând că ar fi fost dormitorul, cealaltă, cămară si eventual bucătărie. Ieşind în lumina soarelui, nu poţi să nu te minunezi cum de doi oameni au putut zidi o locuinţă atât de durabilă numai din piatră si cum de a putut trăi în singurătate Fecioara Maria? Am privit în sus, spre măslini, si m-am întrebat: oare, de câte ori nu au fost singura hrană si singurii tovarăşi de suferinţă ai Fecioarei Maria? Un loc unic în lume care, pus alături de Bethleem, Nazareth si Ierusalim nu poate fi uitat."
Izvor: Delia Simona Costea, Revista Femeia


Niciun comentariu:

Definiţie...

Dragostea - rădăcina şi izvorul binelui - Sfântul Ioan Gură de Aur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...